ZİHİNSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYEN OYUNLAR

Yazar Yorum Yap 517 views
Çocuğunuzun dinleme ve hafıza becerilerini, sayı saymasını ve kelime hazinesini geliştirmesini sağlayacak oyun örnekleri hazırladık.Çocuklar, Farketmeden eğlenerek öğrenir ve oyun oynarken gelişir! Hemen birini deneyin!

1. Gizemli kutu Kutunun karşılıklı iki kenarında yumruk ebatında birer delik kesin. Kendi tarafınızdan kutuya bir nesne koyun; örneğin bir top ya da bir muz gibi. Çocuğunuz elini yanındaki delikten geçirip, nesneye dokunsun ve ne olduğunu tahmin etsin. Iowa, Davenport’taki St. Ambrose Üniversitesi Erken Çocukluk Eğitimi Yüksek Lisans Programı Direktörü Yardımcı Doçent Doktor Sallee Beneke “Okul öncesi çocuklar daha görsel olma eğilimindedir ve bu oyun dokunma duyularını anlamalarına yardımcı olur” diyor.

2. Şekil avı Hem görsel hem de dikkat becerilerini geliştiren bu oyunu oynamak için çocuğunuzdan evin içinde gezinmesini ve evdeki halkaları arayıp bulmasını isteyin. Sonra, en büyük olan, en küçük olan, kırmızı olan gibi çeşitli eşyalar bulsun. Daha sonra ise, kare ve üçgen gibi diğer şekillere geçin.

3. Dönen paralar Her bir oyuncu ön yüzü yukarı ve sıra halinde beş ila on adet demir parayı sıralar. Birisi “Başla!” dedikten sonra, tüm demir paraları ile ters çeviren kişi kazanır. Madeni paraları yutma tehlikesi olmasından dolayı üç yaşının altındaki çocuklar için uygun olmayan bu oyun, yazı yazmak için gerekli olan parmak gücünü ve kavramayı geliştirir.

4. Temaya bir isim ver Beş şeyin adını söyleyin ve çocuğunuza bunların ortak noktalarını sorun. Örneğin; buzdolabı, fırın, lavabo, bulaşık ve yemek. (Cevap: mutfak) Sırayla ipuçları verin ve tahmin etmelerini isteyin. Bu oyun dinleme becerilerini, sınıflandırma kavramını ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.

5. İşaret et ve zıpla Çocuğunuza bir noktadan diğerine belirli sayıda adımda zıplayarak gitmesi için meydan okuyun! Örneğin, koridordan üç adımda geçmek veya oturma odasının bir ucundan diğer ucuna yere basmadan beş yastık kullanarak geçmek gibi. Oyun, dinleme becerilerini geliştirir ve çocukların sayı sayma egzersizi yapmasını sağlar.

6. Eğlenceli Keşifler Her iki oyuncu da gözlerini kapatır. Oyunculardan biri orman, Mars veya denizaltı gibi bir lokasyon seçer. Daha sonra ikisi de gözlerini açar ve sırayla ne gördüğünüzü, ne hissettiğinizi ve ne yaptığınızı söyler. “Bu oyun, çocuğunuz sabah erken uyandığında ancak henüz yataktan çıkmadığında idealdir,” diyor. Hirsh-Pasek, hayal gücü, kelime dağarcığı ve anlatım becerileri gibi ileride okumaya yardımcı olan beceriler geliştirdiğini belirtiyor.

7.“Eksik olan ne?” Bu hafıza oyununu oynamak için dört nesne belirleyin ve bunları bir tepsiye koyun. Çocuğunuzun tepsiye bir dakikalığına bakmasına izin verin ve ardından gözlerini kapatmasını isteyin. Nesnelerden birini tepsiden alın. Gözlerini açmasını ve eksik olan nesneyi söylemesini isteyin. Her turda nesneleri başkalarıyla değiştirin.

8. Zar atma Üzerinde sayı değil, nokta olan bir zarla oynayın. En yüksek sayıyı atan oyunu kazanır. “Zarla oynamak çocukların noktaları saymadan kaç tane nokta olduğunu öğrenmesine yardımcı olur,” diyor Beneke. “Bu önemli bir matematik becerisidir.” Oynamanın bir başka yolu: Dizin kartlarının üzerine bir ila altı arası daire çizin ve desteyi karıştırın (veya zarları atın). Çocuğunuz bir kart seçsin ve daha sonra yere o kadar sayıda boya kalemi, araba veya başka bir küçük oyuncak bırakın. “Bu, çocukların sayıların miktarı temsil ettiğini ve nesnelere karşılık gelebileceğini anlamalarına yardımcı olacaktır,” diyor Beneke.

9. Sınıflandır İlk olarak, çocuğunuzu taş, deniz kabuğu veya yaprak gibi nesneler toplamaya teşvik edin ve bunları büyük ve küçük olarak ikiye ayırmak için yardımını isteyin. Daha sonra, size nasıl olduğunu söylemeden bunları sınıflandırmasını isteyin ve neye göre sınıflandırdığını tahmin etmeye çalışın. Bu oyun çocukların kalıpları öğrenmesine ve matematik öncesi becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

10. Karışık tekerlemeler Bu dinleme oyununu oynamak için çocuğunuzun bildiği bir tekerlemeyi veya şarkıyı söyleyin, ancak mısralardan birini değiştirin ve çocuğunuzun bu değişikliği farkedip etmediğini görün. Örneğin: Ali Baba’nın bir çiftliği var, çiftliğinde “böcekleri (?!)” var! En sevdiği şarkının sözlerini yüksek sesle söylemeniz ve yaptığınız hatanın farkında değilmişsiniz gibi davranmanız onu heyecanlandıracak ve güldürecektir.

Küçük parçalarla oynanan oyunlar üç yaşından küçük çocuklar için uygun değildir.

Yorum yaz