Çocuklara Nezaket kuralları görgü kuralları ve adaplar öğretilirken ilk olarak yetişkinlerin iyi bir model olması gerekir. Bu kuralların hepsini aile içinde de uyulması gerekir. Erken yaşlardan başlayarak bu eğitimlerin verilmesi mümkündür. Bu konuları çocuklara öğretirken baskı yapmadan çocukları bir başkasıyla karşılaştırmadan eğitim yapıp verilmelidir. Uyguladığı davranışları takdir etmek gerekir.
Okullarda da okul öncesi yaş grubu öğrencilerine yönelik nezaket konuları farkı etkinliklerle pekiştirilebilir.
Çocuklarımıza öğretilmesi gereken nezaket konularından bazıları
Anne baba olarak ya da öğretmen olarak çocuklarımıza yada öğrencilerimize öğretmemiz gereken görgü kuralları vardır.
Her konuda olduğu gibi bu konuda da örnek olmak en etkili öğretme biçimidir. Bunu Unutmamak gerekir.
- Çocuklara bir şey yapmak istediğinde soru cümlesinin sonunda ” lütfen”demesi gerektiğini öğretmek gerekir.
- Çocuk bir şey aldığında ya da yapılmasını istediği şeyi yapıldığında “teşekkür etmesi ” gerektiğini öğrenmeli.
- “İnsanlar konuşurken sözü kesilmez”. Çok acil bir durum olmadığı sürece insanlar diğer kişilerle konuşurken sözünün kesilmeyeceğini öğretmek gerekir.
- “Affedersiniz “demeyi öğretmek gerekir. Birine bir şey demezse gerektiğinde karşısındaki kişinin dikkatini çekmesi için söze başlamadan’ Affedersiniz ‘demesi gerektiğini öğrenmeli.
- Bir yere gitmek herhangi bir şey yapmak için “izin alması ” gerektiğini öğrenmeli.
- Olumsuz düşüncelerini her yerde söylememesi gerektiğini öğrenmeli. Sevmediği hoşlanmadığı ne varsa ulu orta söylememesi gerektiğini öğrenmeli arkadaşları ile bu duyguların paylaşıldığını Herkesin yanında konuşulmadığını öğretmeliyiz.
- Başkaları hakkında dedikodu yapmaması gerektiğini özellikle fiziksel engelli insanların engelleri hakkında olumsuz yorum yapılmayacağını anlatmamız gerekir.
- Kaç yaşında olursa olsun “Nasılsın “diye sorulduğunda aynı şekilde” İyiyim siz nasılsınız “diye sorması gerektiğini öğretmek gerekir.
- Bir odaya sınıfa girmek isterse kapıyı çalması gerektiğini ve olumlu cevap gelene kadar beklemesi gerektiğini öğretmek gerekir.
- Telefonla birini aradığında önce kendisini tanıtması gerektiğini sonra konuşmak istediği kişiyi istediğini söylemesi gerektiğini öğretmek gerekir.
- Misafirliğe gittiğinde oradan ayrılırken ev sahibine yaptıkları için teşekkür etmesi gerektiğini öğretmeliyiz.
- Konuşurken güzel kelimeler kullanılması gerektiğini çirkin söz ve hakaretlerin saygılı bir insana yakışmadığını anlatmak gerekir.
- İnsanlara onları incitecek takma isimler takmaması gerektiğini öğretmek gerekir.
- Başkaları ile dalga geçilmesi gerektiğini karşısındaki insanın fiziksel ya da davranışsal zayıflıkları ile dalga geçilmesi gerektiğini öğretmemiz gerekir.
- Bir hata yaptığında birine çarptığında mutlaka özür dilemesi gerektiğini söyledi söylememiz gerekir.
- Hapşırdığında ya da öksürdüğünde eliyle ağzını kapatması gerektiğini öğretmemiz gerekir burnu ile oynamaması gerektiğini bunun kötü göründüğünü söylemeliyiz.
- Kapı açık bile olsa içeri girmek için izin istemeniz gerektiğini anlatmalıyız.
- Siz komşunuz öğretmeni ya da arkadaşı bir şey yaparken “yardım edebilir miyim” diye sormasına Onun yeni bir şeyi öğrenmesinde de katkıda bulunacağını anlatmalıyız.
- Siz ya da bir büyüğü Ondan yardım istediğinde söylenmeden ve gülümseyerek yapması gerektiğini öğretmeliyiz.
- Yemek yerken çatal kaşık kullanması gerektiğini Eğer yapamıyorsa büyüklerinden yardım istemesi gerektiğini öğretmeliyiz.
- Sofrada ağzı ve elleri kirlendiğinde peçete kullanması gerektiğini öğretmeliyiz.