“Sevgi Anneden Güven Babadan”

Yazar Yorum Yap 338 views

Arkadaşlarına ya da öğretmenine “en güzel anne benim annem” ya da” en güçlü baba benim babam” demeyen çocuk var mıdır? Kaç çocuk “Benim annem senin annenden daha güzel”, “Benim babam Senin babanı döver”cümlesini gururla söylememiştir? Çocuğun iç dünyasında güzel anne tanımlaması Sevgi duygusunu güçlü baba tanımlaması da güven duygusunu simgeler. Daha sonraları en güzel yemek yapan anne, en güzel giyinen anne, en hızlı araba kullanan Baba, Topu en uzağa atan Baba, uçurtma en yükseğe çıkaran Baba ,gözlemleri çocuğu anne babasında pekiştirdiği sevgi ve güven duygularını daha geliştirilmiş saptamaları olarak karşımıza çıkar.

Annenin sevgi ve şefkati, babanın gücü ve koruyuculuk çocuğun kişilik gelişimine çok önemli bir rol oynarken ,çocuk aynı zamanda bu iki Duygu’nun rehberliğinde hayatı anlamlandırmaya, tanımaya ve bu iki duyguyu kendi kişiliğinde oluşturup büyütmeye başlar. Tüm bu duygu bir alışveriş sırasında çocuk sevildiğini ve  güvenildiğini  de hissetme gereksinimi duyar. Bütün psikolojik rahatsızlıkların temelinde ,sevgi ve güven duygusunun eksikliğinin yattığını biliyor muydunuz?

Anne- baba olmanın belki de en çok sorumluluk isteyen yanı çocuğa sevgi ve güven duygusunu hissettirebilmek .Elbette Her anne baba çocuğunu sever ve Onu korur. Peki o zaman neden bazı çocuklar anne babası tarafından sevilmediğini ya da az sevildiğini düşünüyor?   O halde neden bazı çocuklar kendisine güvenmiyor ? Üstelik bu iki yoğun duygunun eksikliği Öylesine büyük hasar oluşturabiliyor ki ,yetişkin insanlar olduklarını da da bu eksikliğin izlerini taşıyabiliyorlar.

Sevgi sözcükleri ne kadar az kullanılıyor!

Söyleşilerimde dinleyicilere sorarım .Bugün çocuğuna seni çok seviyorum diyenler ? Salonda önce Derin Bir Sessizlik olur sonra yavaşça parmaklar kalkar .o derin sessizliğin anlamı şudur :                                                            –  Niye bunu soruyor ki konumuza ne ilişkisi var şimdi bu sorunun?

Genelde bu tip söyleşilere anneler katılır. Onların görevi  çocuğu yetiştirmek ! Annelerde zaten bu sorumluluktan Yorgun Düşmüş ve birkaç püf noktası bilgi edinme peşindeyken bu kadın şimdi tutmuş çocuğunuza Bugün’ seni çok seviyorum’ dediniz mi diye sormaktadır .Çoğu kez parmak kaldıranları sayısı kaldırmayan lara göre çok daha az olur .İşte çocuğun gerçeği budur. Anne babasından Seni seviyorum cümlesini ve sevgi sözcüklerini çok az Duyar, hatta hiç duymayan çocuklarda var.

Buna yetişkin danışamlarımdan biliyorum. bireysel psiko-terapi seanslarında annelerinden ya da babalarından hiç” seni seviyorum” cümlesini duymadığını söyleyen öyle çok Danışanım var ki ,30 yaşlarında bir Bey babasından nefret ettiğini söylemişti. Onun yüzünü görmek istemediğini Hatta ölse çok sevineceğim ifade etmişti. Ondan babanı hiç mi sevmiyorsun diye sorduğunda ise Hiç sevmediğini zaten babasının da onu sevmediğini ,Bu yaşına kadar bir kere olsun ona sevdiğini söylemediğini anlatmıştı. Daha sonra bu baba ile görüştüğümde Oğlunu çok sevdiğini ama erkek çocuğa sevginin belli edilmemesi gerektiğine dair düşüncelerini dile getirmişti. Bir başka anne çocuklarını çok sevdiğini ancak çocukları onları sevdiğini zaten bildikleri için Bunu söylemeye gerek olmadığını ifade etmiştir.

Sadece “seni seviyorum” değil ,pek çok Sevgi ifadesi olan sözcüğü de kullanmıyoruz.

  • Bugün ne güzel olmuşsun
  • Böyle davranman çok seviyorum
  • Giysin sana çok yakışmış
  • Ne güzel gülüyorsun
  • Yaptığın resim harika
  • Adam ne kadar düzenli bu düzenli çok seviyorum hep böyle ol
  • Bu konudaki düşüncelerini takdir ediyorum
  • Arkadaşların seni ne çok seviyor vb.

Bu tür cümleleri gün içinde kaç kez kullanıyorsunuz?

Çocuğunuz bebekken ona söylediğiniz sevgi sözcükleri daha çok sanki büyüdükçe bu sözcüklere ihtiyacı yok gibi bir düşüncemiz var.Son derece hatalı bir önyargı bu. Oysa çocuk büyüdükçe nasıl daha çok yemeye daha çok giysi ihtiyacı oluyor, aynı zamanda sevildiğini de daha çok duymak istiyor. Duygusal ihtiyaçlarda fiziksel ihtiyaçlar kadar önemlidir ve onlarla paralel işler.

Çocuk belki tembellik ediyor ve odasını toplamıyordur. Özellikle de ergenlik döneminde çok sık rastlanılan bu davranışı annenin tepkileri çocuğun odasını toplamak ve onun odasını toplamadığı için sürekli eleştirmektedir.Akşam Baba eve gelince o da aynı tarzda devam ettirir:

-Anneniçok yoruyorsun koca adam (kız) oldun hâlâ odanın toplamıyorsun

-Pasaklısın, pissin ,dağınıksın, kime çekmişsin acaba, bizim ailedeaböyle pasaklı biri yok.Çocuk bu eleştirilerden bıkıp odasının toplamaya kalktığında ise şu tepkiler ile karşılaşır:

-Ne beceriksizsin oğlum( kızım )bu oda böyle mi toplanır? Aman istemiyorum bırak bir daha toplama, ben toplarım.

Çocuğu yaptığı ufak tefek iyi davranışlarda bile motive edin ve onun bu davranışını onayladığını sevgi sözcükleri kullanarak ifade edin.

PEDEGOG:Senem UZUNER

 

Etiketler

Yorum yaz