SEVİMLİ HAPŞIRMA ÂDÂBI ETKİNLİĞİ

Yazar Yorum Yap 342 views

Çocuklara hapşırma Âdabını öğretirken yine oyun ve etkinliklerden destek almaya devam ediyoruz.Hapşırma âdabını öğretirken küçük bir oyunla başlayabilirsiniz.İki çocuğu karşılıklı olarak ayakta bekletelim ve söylediğimiz sözleri tekrar etmelerini isteyelim.

“Bakkala gittim.Karabiber aldım.Burnuma kaçtı hapşu.Ha ha hapşu.Elhamdülillah , yerhamükellah , yehdînâ ve yehdîkümüllah …Cennette buluşuruz inşallah.” deyip sarılırlar.Bunu çocukların tamamına oynattığınızda zaten çocuklar duayı öğrenmiş olacaktır.Bir de etkinlikle süslerseniz daha kalıcı bir öğrenme sağlarız.

Biz de çocuklara hapşırma Âdabını daha kolay ve eğlenceli bir şekilde öğretebilmek için bir hapşırma Âdabı etkinliği hazırladık.Etkinlik kalıplarını paylaşmadan önce hapşırma Âdabı ile ilgili birkaç bilgiye yer vermek isterim.

Allah u Teâlâ’nın kullarına bir ihsânı olduğu anlaşılan hapşırma yada aksırma âdâbıyla alâkalı Peygamberimizin sav tavsiyeleri şöyledir:

“Sizden biriniz aksırdığı zaman, «elhamdülillah» desin. Kardeşi veya arkadaşı da ona, «yerhamükellah» (Allah sana merhamet etsin!) diye mukâbelede bulunsun. Aksıran ise, «yehdîkümullahu ve yuslihu bâleküm» (Allah sizi hidâyette kılsın ve hâlinizi ıslah etsin), desin! (Buhârî, Edeb, 126)

Aksırma, beyin, burun ve boğazla alâkalı ise de gerçekte bütün uzuvlar ondan etkilenir ve sarsılır. Neticede bu durum vücut için zindelik ve sağlık vesilesi kabul edilir. Sağlık ise en büyük nimettir. Her nimete hamd ve şükür gerekir. İşte bu sebeple aksırma nimetine karşı da Allah’a hamdedilir. Hamd eden kimseye yanındaki mü’min kardeşlerinin “yerhamukellâh” diye duâ etmesi tavsiye edilmiştir. Aksırdığında hamdetmeyene ise mukâbelede bulunmaya gerek yoktur. Nitekim Enes (r.a.) diyor ki, Nebî’nin yanında iki kişi aksırdı. Efendimiz onlardan birine “yerhamükellah” dedi, diğerine ise demedi. Kendisine yerhamükellâh duâsı yapılmayan kişi:

– Yâ Resûlallâh! Filân kimse aksırdı, ona “yerhamükellâh” dediniz; ben aksırdım, benim için bunu söylemediniz, deyince Efendimiz:

 O kişi «elhamdülillâh» dedi, sen ise bunu söylemedin.” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 127)

Efendimiz’in burada “elhamdülillah” diyen kişiye mukabelede bulunması, o kişinin hamd şuurunda olduğundan dolayıdır. Diğeri ise bu şuurdan uzak olduğu için duadan mahrum kalmıştır.

Hapşırma Âdabı etkinliğine ait kalıpları sizlerle de paylaşmak istiyoruz.Etkinliği nasıl yapacağımız kalıplar üzerinde yazılıdır.

Yorum yaz