OKULDA ORYANTASYON / UYUM HAFTASI NEDİR?

Yazar Yorum Yap 474 views

0-6 yaş yani okul öncesi diye bildiğimiz dönem; Çocuğun her açıdan hızlı bir şekilde geliştiği dönemdir. Okul öncesi dönem; çocuğun sosyal, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerileri kazandığı ve geliştiği,bireyselleştiği, kişiliğinin temel yapı taşlarının atıldığı bir dönemdir. Çocuk ilk sosyal ilişkilerine ailede başlar, sonrasında okul öncesi kurumlarında,anaokullarında dış dünyaya açılarak akran ilişkilerini yaşar ve geliştirir. Bu nedenle çocuğun hayatında kalıcı etkileri olan okul öncesi dönem de okul öncesi eğitimin önemi çok büyüktür.

Okulda oryantasyon haftası

İşte bu dönemde çocuğun ilgili bir okula başlamasında ki ilk süreç oryantasyon yani uyum olarak adlandırılır.Çocuğun okulla ilk tanışması okula alışması bu sürece oryantasyon haftasında geçirdiği sürece bağlı olarak gelişecektir.

Okul öncesi oryantasyon haftası nedir

Hayat boyu sürecek olan, sağlıklı bir eğitim ve gelişim için 3 yaşından sonra tüm çocuklar okul öncesi eğitim programından yararlanmaya başlamalıdır.

Ancak okula başlamak kimi çocuklar için heyecan vericiyken, kimi çocuklar için sancılı bir süreç olarak karşımıza çıkar. Çocuk, ilk güven duyduğu kişi olan annesinden yada güven duyduğu diğer kişilerden ayrılmakta zorlanabilir, ilk defa gördüğü yada bulunduğu okula ve öğretmenine alışmak için zamana ihtiyaç duyabilir. Okula uyum/oryantasyon döneminde sorunların yaşanması gayet doğaldır.Bu durumun doğal ve geçici olduğu unutulmamalı. Bu süreçte ebeveynlerin ve eğitimcilerin, çocuğa karşı anlayışlı ve destekleyici olması gereklidir.

Okul öncesi oryantasyon haftasının verimli bir şekilde geçirilebilmesi için çocuğun okula dair ilgisini artıracak oryantasyon çalışmaları yapılarak bu haftayı verimli bir şekilde geçirmek önemlidir.

Etiketler

Yorum yaz