Çocuklar İçin Yemek Yeme Adabı

Yazar Yorum Yap 741 views

Okul öncesi dönemde  çocuklar, taklit çağında sırlar, âilelerini  vevçevrelerindeki insanları,taklit ederler. Her bir çocuk sanki kendi ailesini yansıtan bir aynadır. Ebeveyn olarak bizler nasıl yemek yiyor, su içiyorsak, çocuklarımız da bizi taklit ederler.Okul öncesi dönemde alınan  eğitim, çocuğun hayatında ömür boyu etkili olur.

ÇOCUK YEMEKTEN ÖNCE VE SONRA ELLERİNİ YIKAMASI GEREKTİĞİNİ BİLMELİDİR

Temizlik dinimizin çok ön verdiği bir konudur.Müslüman hayatın her alanında temiz olmalıdır.İbadetlerini temiz olarak yaptığı gibi,yeyip içeceği zaman da temizliğe dikkat etmelidir.

Yemek yeme adabına da en önemli kurallardan biri yemek yemeye başlamadan ve yemekten sonra ellerin yıkanmasıdır.Anne baba olarak ilk önce kendimiz bu temizliğe dikkat ederek çocuklarımıza örnek olmalı onları da takip etmeliyiz.

ÇOCUK YEMEĞE BESMELE İLE BAŞLAMASI GEREKTİĞİNİ BİLMELİ

Yemeğe besmele ile başlamalı,Yemeğe besmele ile başlanmamışsa, “Bismillâhi fî evvelihî ve âhirihî” duâsı sesli tekrarlanır. Hattâ çocukların hoşlanacağı şekilde sesli ve toplu besmele çekilmeli, duâ yapılmalı, “Unuttum, hatırlat!” gibi oyunlarla yemek zevkli hâle getirilmelidir. Okullarda da öğretmenler yemek/kahvaltı saatlerinde mutlaka öğrencileri ile olmalı, besmelenin toplu çekilmesi sağlanmalı, çocuklara çok uzun olmayan, tercihen anlamaları için Türkçe bir yemek duâsı öğretilmeli, bunu sabırla, zamana yayarak yapmalıdır. Öğretmen yemek saatinde mutfakta öğrencilerin arasında dolaşmalı, çocuklara uygun davranışı göstermeli, yardımcı olmalıdır.

Çocukların midesi küçük olduğu için çabucak doyarlar, çabucak da acıkırlar. Bu sebeple sofrada tabağına yiyeceği çeşit ve miktarda yemek konulmalı, doyduğu zaman  sofradan kalkmasına anlayış gösterilmelidir. Yemekten önce olduğu gibi sonra da el ve ağzı yıkama sünneti mutlaka uygulatılmalı, çocuklar bu hususta kontrol edilmelidir. Bilhassa okul çocukları oyuna, etkinliğe ve derse yetişme gayretiyle ağızlarında son lokmayı çiğneyerek sınıfa gelebilirler. Bu çocuklar, mutlaka uygun bir dille lavaboya yollanmalı, gerekli temizliği yapmaları sağlanmalıdır.

ÇOCUKLARA SAĞ ELLE YEMEK YEMEYİ ÖĞRETMEK GEREKİR

Çocuklarımız daha yaşına girmeden kendi kendine yemek yemeye heves ederler. Çocukların yaş ve sağlığına uygun kaşık-çatallar eline verilerek bu hevesleri davranışa dönüştürülebilir. Ç[mavitext][/mavitext]ocuğa sağ elimizle bir şey vermek kolaydır. Bu, onun sol eline denk gelmektedir. Bu sebeple özellikle anneler, çocuklarına sağ el kullanmayı öğretmelidir.

TABAĞI SIYIRMA SÜNNETİ ÖĞRETİLMELİDİR

Kimi çocukların yaratılıştan sol tarafları kuvvetlidir. Yeme-içmede mümkün olduğunca bu çocukların sağ elini kullanması sağlanmalıdır. Meselâ bir tabak sıyırma sünnetinde, “Peygamber Efendimiz bir parça ekmek koparıp tabağını tertemiz sıyırırdı.” diyerek âilede tabak sünnetleme yarışı yapılabilir. Anne-baba, sofraya oturmadan evvel ellerini yıkamalıdır ki, çocuk da bunu görsün ve uygulasın.

ÇOCUK YEMEĞE ÜFLEMEMESİ GEREKTİĞİNİ BİLMELİDİR

Zamâne çocuklarının tek başına, ekran karşısında bazen şuursuzca yemek yediği, yemek beğenmediği mâlumdur. Bir âilede en az bir öğün toplu yemek yenilmelidir. Çocuk, sofra kültürünü âileden öğrenir. Evin en büyüğünden evvel kimsenin yemeğe başlamaması, sabırla beklemesi sağlanmalıdır. Bunu sağlayacak en önemli kişi, evin hanımıdır. Anneler, tatlı dilleriyle bunu kolayca başarırlar. Çocuklara nâzikçe, tane tane, zamana yayarak “yemeğe üflememe, yemek beğenmezlik etmeme, sofrada ağzı açık yemek yememe, sofraya aksırıp öksürmeme” gibi nezâket davranışları öğretilir.

ÇOCUĞA YEMEK SONUNDA DUA VE ŞÜKRETMEYİ SEVDİRMELİ

Çocuklara yemek sonunda dua ve şükretmek alışkanlığı kazandırmak önemlidir.

 

 

Etiketler

Yorum yaz