Anne baba olarak ,çoğu zaman “Çocuğum yaşıtlarıyla iletişim kuramıyor , çocuğumun okulda arkadaşı yok .Arkadaş edinemiyor , çocuğum arkadaşları tarafından dışlanıyor” gibi sitemlerimiz olur.
Başkaları ile işbirliği yapma, çalışma yeteneği üst düzeyde sosyalleşmiş toplumlar için en gerekli becerilerden birisi dostluk kurabilmedir.
Peki çocuklarımızın arkadaşlık kuramama nedenleri nelerdir?
- Benlik algısı doğuştan gelen bazı özelliklerin üzerine; çevrenin etkisiyle şekillenmeye başlar. Benlik algısı olumlu veya olumsuz olarak şekillenebilir, fiziksel ve Psikolojik şiddet yaşamayan destekleyici ve koşulsuz Sevgi sunan bir ailede yetişen çocuk Olumlu olarak nitelendirilen benlik algısını geliştirirler arkadaşlık kuramamanın sebeplerinden Bir tanesi ise çocuğun olumlu benlik algısına sahip olmamasıdır.
- Başka çocukların isteklerini önemsemeyen, sadece kendi istek ve taleplerini başka çocuklara da yatmaya çalışan çocuklarda arkadaşlık kurmakta zorlanırlar.
- sosyal becerisi ve Empati yeteneği gelişmemiş olan çocuklar arkadaşlık kurmak konusunda sıkıntılar yaşarlar.
- içe dönük ve çekingen bir kişilik yapısına sahip olan çocuklar arkadaşlık kurmakta sıkıntı çekerler. Bukişilik bozuklukları ise taşınma birinin ölümü ailede yaşanan anlaşmazlıklar ,rahatsızlıklar, anne babanın ayrılması gibi nedenlerden şekillenmiş olabilir.
Çocuğun arkadaş edinme yeteneği,birçok öğrenmenin meydana geldiği akran gruplarının da kazanabilmesi için yetişkinlerin yardımına ihtiyaç vardır. Dostluk kurma becerileri çocukların sosyal olarak kabul edilebilen ve kabul edilemeyen davranışları birbirinden ayırt etme ve kabul edilen davranışları göstermesini kapsar.
Başkalarıyla yakın ilişki ve dostluk kurmaya ile ilgili diğer önemli bir sosyal beceri de bir gruba ait olmadaki kurallar ile ilgilidir .Örneğin çocuk herhangi bir zamanda halihazırda bir etkinliğe başlamış olan bir gruba katılmak isteyebilir. bu durumda çocuk başkalarını rahatsız etmeyecek ve kendisine de kabul edecekleri bir biçimde etkinliği nasıl böleceğini bilmelidir. Aksi takdirde grup tarafından kabul edilmeyecektir.
Bu tür sosyal becerileri geliştirme de yetişkinlerin rolü ne olmalıdır? Elbette geride durup hiçbir şey yapmamak değildir çocukların özelliklerini tanıyarak problemi çözme gücünde olan çocukların kendi kendine çözmeleri olanak verilmeli, gruba kabul edilmek için yardıma ihtiyacı olan çocuklara gruptakileri empati duyması sağlanmalıdır.
Çocukların birbirine anlamalarını sağlama yollarından biri gruptaki çocukların her birinin hoşlandıkları hoşlanmadıkları ve isteklerini birbirlerini açıklamalıdır. Ancak fiziksel ve dil gelişimi üzerindeki farklılıklar nedeniyle akran grupları tarafından kabul edilmeyen çocuklar öğretmenleri tarafından destek ve anlayış görmelidir.