4-6 YAŞ YAZ KUR’AN KURSU HAFTALIK DERS PROGRAMI 7.HAFTA

Yazar Yorum Yap 536 views

4-6 YAŞ YAZ KUR’AN KURSU HAFTALIK DERS PROGRAMI

(Bu çalışma bireysel olarak hazırlanmış bir programdır.)

7.HAFTA

HAFTANIN KONUSU  ‘YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA’

HAFTANIN DUALARI

-Fil Suresi

-Araba Duası

(Bismillahi mecreyha ve mürsaha inne rabbi le ğafürur rahıym.)

HAFTANIN HADİS-İ ŞERİFİ

‘Cennet cömertler yurdudur’

                                                                ‘Komşusu açken ,tok yatan bizden değildir.’

HAFTANIN İLAHİLERİ

ZEKAT VERMELİ İLAHİSİ

Mal ahirete girmez
Dünyadayken vermeli
Cimri cennete girmez
Cömert olmalı

Zekat çok çok vermeli
Vermeyi önermeli
Veren elden olmalı
İyilik yapmalı

Okullar yaptırmalı
Fakirler okutmalı
Açları doyurmalı
İyilik yapmalı

Zekat çok çok vermeli
Vermeyi önermeli
Veren elden olmalı
İyilik yapmalı

Avrupa afrikada
Asya amerikada
Her yerde tüm dünyada
İyilik yapmalı

Zekat çok çok vermeli
Vermeyi önermeli
Veren elden olmalı
İyilik yapmalı

HAFTANIN KONULARI

-Yardımlaşma ve dayanışma kavramları öğretilir.Sadaka ve zekat konuları hakkında bilgi verilir.Allah’ın yardım edenleri sevdiği ve yardımlaşmamızı istediği anlatılır.Ensar ve muhacir anlatılabilir.Hazreti Ebu Bekir hakkında hikayelerle bilgi verilebilir.

HAFTANIN OYUNU

ELMA PAYLAŞMA PARMAK OYUNU

Daldan düştü beş elma(beş parmak gösterilir)

Birisini aldı Ali

Kaldı dört elma(dört parmak gösterilir)

Birisini aldı Veli

Kaldı üç elma(üç parmak gösterilir)

Birisini aldı Mustafa

Kaldı iki elma(iki parmak gösterilir)

Birisini aldı Hasan

Kaldı bir elma(bir parmak gösterilir)

O da armağan tüm çocuklara

O da armağan tüm çocuklara

BANA YARDIM EDER MİSİN OYUNU

Gerekli malzeme: Orta boy poşet, sınıftaki oyuncaklar.

Çocuklar halka şeklinde yere otururlar. Aralarından bir çocuk seçilir ve halkanın ortasına geçer.
Sınıfta bulunan çeşitli oyuncaklar ortaya dağınık bir şekilde konulur. Seçilen çocuk oyuncaklarını poşetine doldurur. Bu arada halkadaki çocuklar poşete atılan oyuncakları ritmik bir şekilde sayarlar.
Toplama bitince çocuk müzik eşliğinde poşeti kaldırır ve sırayla arkadaşlarının önünden geçer, fakat poşet çok ağırdır.
Öğretmen müziği kapatır çocuk kimin önüne geldiyse. ” Poşetim çok ağır oldu, taşımam için bana yardım eder misin?” der. Oyuncak poşetini iki tarafından beraber tutarlar ve halkanın etrafında dönerler.
Çocuk arkadaşına teşekkür eder.

HAFTANIN HİKAYESİ

UZUN KAŞIKLAR

Âlim bir kişi evinde bir yemek daveti vermiş. Herkes sofradaki yerine oturduğunda mis gibi kokan sıcak çorbalar gelmiş. Ardından tüm misafirlerin önüne uzun saplı kaşıklar konmuş. Ev sahibi, bu uzun saplı kaşıkları dağıtırken de bir sart koşmuş ve yemeklerini bu kaşıkların uçlarından tutarak, yemek zorunda olduklarını söylemiş. Kabul eden almış kaşığı ve çorbayı içmeye başlamış. Fakat o da ne? Kaşıkların sapı çok uzun olduğundan her çabaları boşa gidiyor, bir türlü ağızlarına ulaştıramıyor ve sıcak çorbaları üstlerine başlarına döküp saçıyorlarmış. Sonunda bakmışlar ki olmuyor, beceremiyorlar; aç acına kalakalmışlar sofrada. Sonra öğretici, hikâyeye burada bir ara verir ve çocuklara sorar; “ Sizce sofradakiler bu kaşıklarla yemeklerini nasıl yemeliler?” der. Verilen cevapları dinledikten sonra; “ Hadi gelin devam edelim, bakalım çorbayı nasıl içmişler?” diye, hikâyeye devam eder. Sonra sofradakilerden biri arkadaşlarına şu fikri önerir: “Her birimiz Bismillah” diyerek, elimizdeki kaşıkların ucundan tutalım ve kaşıklarımızla çorbalarımızdan alalım. Sonra da kaşıklarımızı karşımızdaki arkadaşımızın ağzına uzatalım.” Sofradakiler bu fikri beğenmişler ve her biri diğer arkadaşını doyurduğu için birbirlerine gülümseyip, şükrederek kalkmışlar sofradan. Âlim kişi de misafirlerine teşekkür etmiş ve yardımlaşma ve paylaşma ile yapılan her işin sonucunun güzel olacağını ve insanları birbirine yaklaştıracağını söylemiş. Öğretici, hikâyeyi bitirdikten sonra çocuklardan bu hikâyeyi canlandırmalarını ister. 3 tane plastik kaşığı koli bandıyla ucuca tutturarak uzun saplı kaşıklar yapılır ve her çocuğa dağıtılır. Daha sonra öğretici, çocuklardan bir sofrada otuyormuş gibi bir düzen almalarını ister ve önceden hazırladığı haşlanmış mısırları da çocuklara dağıtır ve hikâyede olduğu gibi kaşıkların ucundan tutarak her birinin diğerine yedirmesini sağlar.

Öğretici, drama oyununu bitirdikten sonra çocuklara; “Eğer buradaki insanlar sadece kendilerini düşünmüş olsalardı, karınları aç olarak sofradan kalkacaklardı. Ama bu kaşıkların sapları uzun olup kendi ağızlarına da götüremeyeceklerini anladıklarında, hiçbir şey yapmamak yerine kaşığı, arkadaşına uzatarak onu doyurmayı tercih etmiş. Tabii karşısındaki arkadaşı da onu… Böylece yardımlaşma ve paylaşma ile herkesin karnı doymuş ve mutlu olmuş oldular. Biz de hayatımızda yardımlaşır ve paylaşırsak hem etrafımızdaki insanlarla yakınlaşmış hem de mutlu olmuş oluruz. Öğretici, çocuklara aşağıdaki soruları sorar ve hikayenin değerlendirmesini yapar.

Hikayenin  Değerlendirilmesi:

  1. Sofradakiler, uzun saplı kaşıklarla yemek yemeye çalışınca ne oldu?
  2. Sofradakiler, yemek yiyebilmek için nasıl bir çözüm buldular?
  3. Siz birbirinize mısırları yedirirken ne hissettiniz?
  4. Yardımlaşma ile yapılan işlerin sonucu nasıl olur?

KUR’AN-I KERİM DERSİ

Şedde harekesi öğretilir.Cezm ve şedde ile karışık kelime okuma çalışmaları yapılır.

HAFTANIN ŞİİRLERİ

ZEKAT

Veren el huzur bulur

Alan kişi mutlu olur

Zekât Allah’ın emri

Gücü yeten vermeli

YARDIMLAŞMA

Yardım etmeli insan

İhtiyacı olana,

Yardım etmeli insan

Fakire ve yoksula

Rabbimiz emrediyor

İyiliği, Yardımı

Paylaşanı seviyor

Elindeki malını.

(H.D.Y.)

HAFTANIN DRAMASI

Otobüs Draması

Öğretici, çocuklara yardım etmenin güzel bir davranış olduğundan birkaç cümle ile bahseder. Özellikle ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin çok güzel bir davranış olduğunu vurgular. Sınıf içerisinde şöyle bir drama yaptırır: Önce altı sandalyeyi sınıfın ortasına ikili olacak şekilde arka arkaya sıralar ve altı çocuğu sandalyelere oturtur. Beraber otobüste yolculuk ettiklerini hayal etmelerini söyler. Çocuklar sanki otobüsteler gibi bazen sağa, sola, öne, arkaya yavaşça sallanırlar. Sonra şoför rolünde olan öğretici arabayı durdurarak yolcuları alır. Bu arada öne doğru eğilerek yaşlı taklidi yapan bir çocuk biner. Çocuk yürümekte zorlanır gibi yapar. Onun zorla yürüdüğünü gören birinci çocuk ona yer verir. Böylece birinci çocuk ayakta durur. Yaşlı taklidi yapan çocuk ise oturur. Öğretici bu şekilde yoldan sırasıyla kucağında bebeği olan bir kadın taklidi yapan bir çocukla, engelli taklidi yapan bir çocuğu otobüse alır. İkinci ve üçüncü çocuklar da yerlerini bu bebekli kadına ve engelli çocuğa verirler. Daha sonra otobüse işten dönen bir amca ve teyze binerler, oturan çocuklar büyüklerine yer vererek saygılı davranırlar. Oyun sonunda 5 çocuk ayakta 1 çocuk oturur durumdadır. Bu durumda bir müddet otobüste gidiyor gibi çocuklar bazen sallanırlar. Bazen de öne ve geriye giderler. Sonunda otobüs park eder. Çocuklara teşekkür ederek drama bitirilir. Öğretici dramanın sonunda ihtiyacı olan insanlara her zaman yardım etmemiz gerektiğini vurgular. Öğretici, çocuklara aşağıdaki soruları sorar .

Dramanın Değerlendirilmesi:

  1. Otobüse binenler ayakta yolculuk yapabilecek durumdalar mıydı?
  2. Otobüsteki çocuklar kimlere yerlerini verdiler?
  3. Çevrenizde ihtiyacı olanlara yardım ediyor musunuz?
  4. Çevrenizde bu tür bir yardımlaşmaya şahit oldunuz mu?
  5. Konuya ait pdf dosyası linki

4-6 Yaş Yaz kur’an Kursu Ders Programı 7.hafta

 

4-6 YAŞ YAZ KUR’AN KURSU HAFTALIK DERS PROGRAMI 5.HAFTA

 

Etiketler

Yorum yaz