4-6 YAŞ YAZ KUR’AN KURSU DERS PROGRAMI 3.HAFTA

Yazar Yorum Yap 433 views

4-6 YAŞ YAZ KUR’AN KURSU HAFTALIK DERS PROGRAMI

(Bu çalışma bireysel olarak hazırlanmış bir programdır.)

3.HAFTA

HAFTANIN KONUSU  ‘Sevgi ve merhamet’

HAFTANIN DUALARI

-Tahiyyat Duası

-İhlas suresi

-Eve girerken ve çıkarken okunacak dua

(Bismillahi tevekkeltü alellah.la havle vela guvvete illa billahil aliyyil azıym.

HAFTANIN HADİS-İ ŞERİFİ

-‘Sizden biriniz kardeşini seviyorsa bunu ona söylesin.’

HAFTANIN KONULARI

-Sevgi ve merhamet konuları anlatılır.Allah’ın bütün varlıkları sevdiği ve merhamet ettiği anlatılır.İnsanların da Allah’ı sevdikleri ve sevgilerini ibadet ederek gösterdikleri anlatılır.İslam dininin sevgi ve barış dini olduğu anlatılır.)

HAFTANIN İLAHİLERİ

Dinim İslam

Dinim İslam kitabım Kuran

Peygamberim Muhammed aleyhisselam

Öğreniyorum öğreniyorum güzel dinimi

İslam sevgi İslam barış çok mutluyum ben şimdi

İmanın özü Allah’ı bilmek

Dil ile kalb ile inandım demek

İslam’ın şartı başta şahadet

Namaz oruç hac zekât amel eylemek

RABBİMİN NİMETLERİ

Rabbim senin nimetin gözlerim kulaklarım

En önemli yardımcım ellerim ayaklarım.

Tadarlar her nimeti,dilim ve damaklarım

Besmele ile başlar her işe dudaklarım.

Beni güzel gösterir,kirpiklerim kaşlarım.

Senin adını yazar minicik parmaklarım.

Yapınca yaramazlık kızarır yanaklarım

Senden af olmak ister,yalvaran dudaklarım.

 

HAFTANIN OYUNU

Dön Dön Dönelim Oyunu

Çocuklardan el ele tutuşarak büyük bir halka oluşturmaları istenir. Öğretici bir melodi eşliğinde “dön dön dönelim sevgimizi bulalım” der ve bu esnada çocuklardan yavaş yavaş dönmelerini ister. Öğretici “Bir zamanlar bir çocuk vardı” der ve melodili bir şekilde tekrar “dön dön dönelim sevgimizi bulalım” der. Ardından öğretici “ Allah o çocuğu çok severdi” der ve tekrar “dön dön dönelim sevgimizi bulalım” der. Daha sonra çocuklara “Neden Allah o çocuğu çok severdi?” sorusunu sorar ve çocuklardan birini işaret eder. Çocuktan bu sorunun cevabı istenir ve bulamaması durumunda öğretici çocuğa ipuçları verir. Öğreticinin ve çocukların dönmeleri çocuk cevap verirken durdurulur. Oyun çocukların tamamına söz hakkı verilene kadar devam eder. Cevaplar şunlar olabilir ve öğretici tarafından çeşitlendirilebilir. • Allah’ı çok severdi. • Hz. Peygamber’i çok severdi. • Ailesini çok severdi. • Arkadaşlarını çok severdi. • Hayvanları çok severdi.

HAFTANIN HİKAYESİ

 Öğretici sınıfa aşağıdaki ‘Peygamberimiz ve Karıncalar’ isimli olayı ekteki çadır, ateş ve karınca resimlerini kullanarak anlatır. Bu resimleri tahtaya sırasıyla yerleştirir. Öğretici resimleri önce kalın bir kartona yapıştırıp sonra da tahtaya tutunacak özellikte hazırlar. Aşağıdaki metni okur.

 

PEYGAMBERİMİZ VE KARINCALAR

Peygamberimiz birkaç arkadaşı ile birlikte yolculuk yapar. Dinlendikleri yerde, içlerinden biri ısınmak için ateş yakmaya başlar. Ateşi yakacağı yerin yakınındaki karınca yuvasını fark etmez. Ateşi yakar ve birden Peygamberimizin “Bu ateşi kim yaktı! Ateşi kim yaktı?” sorusuyla karşılaşır. Ateşi yakan kişi şaşırır, Peygamberimizin neden telaşlandığını anlamaz. “Biz yaktık, ey Allah’ın Resulü” diye cevap verir. (Ebû Dâvûd, Cihâd 112/2675, Edeb 163-164/5268) Öğretici, çocuklara Peygamber Efendimizin, ateşin karıncalara zarar vermesinden korktuğu için telaşlandığını söyler. Bu olay ile öğretici, çocuklara Peygamberimizin çok merhametli olduğunu ve tüm canlılara karşı iyi davrandığını anlatır. Öğretici, çocuklara aşağıdaki soruları sorar ve etkinliğin değerlendirmesini yapar.

Hikayenin Değerlendirilmesi: 1. Peygamberimiz ateşin yakılmasına neden tepki gösterdi? 2. Bir canlıya yardım ettiğimizde neler hissederiz? 3. Canlılara neden iyi davranmamız gerekir?

HAFTANIN DRAMASI

Çikolatanın Yolculuğu Draması

 Öğretici sınıfa elinde en az çocuk sayısınca çikolata ile girer ve çocuklara ikram eder. Kendisi de çikolatalardan bir adet alır ve sınıfa dönerek; “Yediğimiz çikolatalar çok lezzetli değil mi? Her yiyecek gibi bu lezzetli çikolatalar da uzun bir yolculuktan sonra bize geliyorlar. Nasıl olduğunu merak ediyor musunuz? İsterseniz yaşadığı bu uzun yolculuğu kendisi anlatsın bize” der. Öğretici Ek-5’teki çikolata resmini el kuklası olarak hazırlar, bunun için resmin arkasına boş bir A4 kâğıdı koyarak çizgilerinden çikolata resmini zımbalar ve keser, kâğıdı zımbalarken eli için bir boşluk bırakır. Öğretici kuklayı kullanarak çikolatayı seslendirir: “Merhaba çocuklar, ben toprak altında küçücük bir kakao tohumuydum. Allah beni suyla besledi ve filizlendirip toprağın üzerine çıkardı. Güneşin yardımıyla da büyüyünce çiftçiler beni alıp değirmene götürdüler. Beni nelerin beklediğini çok merak ediyordum. Önce beni değirmende un gibi toz haline getirdikten sonra çuvala koyup kamyona yüklediler. Gittiğim yer bir çikolata fabrikasıydı. Orada süt ve şeker beni bekliyordu. Onlar da benim gibi uzun bir yolculuktan gelmişlerdi. Hepimizi karıştırdılar ve değişik şekillerde çikolatalar yaptılar. Sonra da rengârenk paketlere sardılar. Kocaman kolilere konulduktan sonra kamyonlarla marketlere götürülerek raflardaki yerimizi aldık. İşte çocuklar gördüğünüz gibi gayet uzun bir yoldan geldim. Peki, Neden mi? Bizi veren Allah’ın sizi ne kadar çok sevdiğini düşünmeniz ve yedikten sonra da O’na bol bol şükretmeniz için.” Öğretici; Allah’ın bize çikolata gibi daha pek çok nimetler vererek bizi ne kadar çok sevdiğini belirtir ve mutlaka verilen bu nimetlere şükretmemiz gerektiğini söyler. Öğretici, çocuklara aşağıdaki soruları sorar ve etkinliğin değerlendirmesini yapar.

Dramanın  Değerlendirilmesi: 1. Çikolatanın yolculuğu size neler düşündürdü? 2. Allah’ın bize verdiği ne tür nimetleri var?

 

 

 

HAFTANIN ŞİİRİ

DİNİM İSLAM

Dinim islamdır benim

Kur’an benim rehberim

O’nu okur öğrenirim

Dinimi çok severim

                                                                             

RAHİM İSMİ

Miniciktir ellerim kalkar duaya

Tersi yere düzü bakar semaya

Rahim’miş Allah’ımın bir diğer ismi

İnanırım Rahim olan Allah’a

 

KUR’AN-I KERİM DERSİ

Kur’an-ı Kerim harflerinden 15.ile 25.harfleri arasındaki 10 harf öğretilebilir.(günde iki harf ,öğrencilerin kapasitelerine göre değişebilir.

(Harfleri bakliyatla yazma,harfleri nokta birleştirme etkinliği,Harfleri boyama,harflerle hafıza oyunu,harfleri yuvarlak içine alma,Harf olalım sıraya girelim oyunu,harfler yarışıyor oyunu vs etkinliklerle öğrenme sağlanmalı.)

HAFTANIN SİYER KONUSU

-Peygamber Efendimiz ne zaman doğmuştur?

-Peygamber Efendimiz Nerede doğmuştur?

-Peygamber Efendimizin sav.süt annesi

-Peygamber Efendimizin sav. Süt kardeşi

KONUYA AİT PDF LİNKİ

4-6 YAŞ YAZ KURAN KURSU DERS PROGRAMI 3.HAFTA

                                                                                                                          

                                                                

 

 

                                                                        

Yorum yaz