Çocuklarımıza Kur’an eğitimi verirken, özellikle Kur’an harflerini öğretmek, bildiğimiz gibi işin en Zorlu kısmı. Çocuklar Kur’an harflerini öğrendiklerinde harekeleri daha kolay anlıyorlar hızla ilerliyorlar En azından cezim konusuna kadar hızla ilerleyebiliyorlar.
Biz de çocuklarımıza Kur’an harflerini eğlenceli bir şekilde öğretebilmek için çeşitli çalışmalar çeşitli çalışma kağıtları alıştırma kağıtları değişik dökümanlar hazırlamaya devam ediyoruz. Her çocuğun eğleneceği materyal farklı olabiliyor, ya da her bir çocuk farklı bir etkinlikten daha kolay öğrenme gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle Kur’an harfleri ile ilgili çalışma sayfalarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz.
Bugün hazırladığımız etkinlik çalışması bir mozaik çalışması. Okul öncesi mozaik çalışması etkinliklerine rastlamış sınız dır. Belli bir şekli üzerinde renk kodlamaları yapılarak bu kodlamaları uygun şekilde resmin boyanması istenir. Bizde bu mozaik çalışmasına Kur’an harflerin üzerinde tasarladık.
Kur’an harfleri mozaik çalışmasında harflerimizi çizgilerle ayırdık. Dik çizgiler yatay çizgiler çapraz gibi değişik çizgiler kullanarak minik minik şekillere bölmüş olduk. Bu aşamadan sonra bunu kullanan arkadaşlarımız bunu çeşitli şekillerde yönlendirmeler yaparak mozaik çalışmasına dönüştürebilecek.
Kur’an harfleri mozaik çalışmasında nasıl kullanacağız nasıl değerlendirebileceğiniz ne şekilde etkinlik hazırlayabileceğiniz? Birkaç örnek vermek istiyorum. Bunların dışında da sizler kendi fikirlerinizi katarak daha da çeşitlendirebilirsiniz.
Kur’an harfleri mozaik çalışmasında bulunan harfleri tek tek öncelikle yarım A4 boyutunda olması tercih edilerek çıktı alınıp çocuklara dağıtırız. örneğin bir harf üzerinde üç renk kullanmasını tavsiye edip örneğin; “çocuklar b harfi mizin üzerindeki şekilleri sadece sarı kırmızı ve mor renk kullanarak boyama nızı istiyorum” gibi bir yönerge ile çocukların hem dikkat hem algı ile yapabilecekleri bir etkinlik haline getirerek kullanabiliriz.
Yine Kur’an harfleri mozaik çalışmasında bulunan harflerimizi yarım A4 boyutunda çıktılar alarak PVC kaplama ile kaplatıp (ki bu şekilde aynı materyali uzun süre kullanmak mümkün) bir harfi elimize alıp öğretmek istediğiniz bir harfi özellikle, bu harfin üzerindeki ayrılmış olan şekillerin üzerine bazılarının üzerine yeşil renk bazı şekillerin üzerine sarı renk nokta bazı şekillerin üzerine kırmızı renk. Gibi noktalar koyup noktalara uygun bir şekilde boyamalarını isteyebiliriz. Bunu çocuk doğru bir şekilde boyamaya çalışır aynı anda da harfi tekrar ederek harfin öğrenimi sağlanmış olur. Bu çıktıları alırken öğrencilerimizin sayısına göre bu bir tavsiyedir tabii ki örneğin her harften 5’er tane çıktı alıp beşer harfim izli kaplama yaptırırsak örneğin 15 kişilik bir sınıfta çocuklarımızı üç gruba ayırıp sıra ile bu çalışmaları beşer beşer yaptırıp sınıf çalışması halinde değerlendirebiliriz.
Başka bir örnek verecek olursak çocuklarımıza hiçbir yönerge vermeksizin hayal güçlerini de ki renkleri kullanarak harfleri boyamalarını isteyebiliriz Bu da Özgün güzel bir çalışma olacaktır. Sizler bu fikirleri üretebilirsiniz çoğaltabilirsiniz çok faydalı olacağını düşünüyorum.