Çocuklarımızla evde yapabileceğiniz Ramazan Etkinlik örnekleri hazırladık.Haydi Ramazan’a dolu dolu hazırlanalım.Ne Dersiniz? Çocuklar bu etkinliklere bayılacak.Çocuklarımıza Hem Ramazan ayının önemini hissettirmek hemde onlarla verimli vakit geçirmek için bu fikirleri incelemenizi tavsiye ederiz.
“Eskiler ne güzel de söylemiş; yılın yarısı gelecek Ramazan’ı bekleyerek diğer yarısı da geçen Ramazan’ı özleyerek geçer diye. Ne de olsa boşuna on bir ayın sultanı dememişler onun için. Sadece adının anılması dahi yüzlerde gülücüklerin açılmasına, dillerden de ister istemez “Ahh! Şu Ramazan bir gelse de…” ile başlayan cümlelerin dökülmesine sebep oluyor.”
1-Evde Ramazan Panosu
Evlerimizde Ramazan’a has mekanlar oluşturmanın tam sırası.Ramazan Köşesi,maneviyat köşesi vb.Evet, belki minarelere mahya asamıyoruz ama ziyanı yok; biz de kendi evimize şöyle tatlı bi afiş asabiliriz. Hem evimiz için hoş bir süs olur hem de Ramazan-ı şerif’in geldiğini ev ahâlisinde duymayan kalmaz.
2-Evde Ramazan Fenerleri
İşte en sevdiğim etkinliklerden biri, Ramazan fenerleri. Şahsen, bu fenerlerin Ramazan’ın ruhunu çok güzel yansıttığını düşünüyorum, sizce de öyle değil mi? Mesela, şöyle bu fenerlerden birkaç tane yapsak, ışıkları söndürsek sonra da ailece etrafına toplanarak birbirimizle sohbet etsek ya da birbirimize bir şeyler okusak, mesela fırsattan istifade her gün bir sahabe hayatı okusak hiç de fena olmaz. Hatta kim bilir, fenerlerin aydınlattığı bu loş atmosferde teravih namazını bile eda etmek istersiniz
3-Ramazan Takvimi
Bir Ramazan takvim hazırlamak çocukları oruç tutmaya alıştırmada ve onlara orucu sevdirmede eminim çok faydalı olacaktır. Mesela oruç tuttukları günlerin kutularının içine hediyeler bırakıp ve onlara bu hediyelerini ancak iftardan sonra alabileceklerini söyleyerek miniklerimizi oruç tutmaya teşvik edebiliriz. Bu takvimi sadece hediyeler için ya da sadece çocuklar için kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin bu kutuların içine Ramazan ayı boyunca yapmayı planladığınız etkinlikleri de yazıp koyabilirsiniz; bir arkadaşınızı arayıp halini hatırını sormak ya da bir yardım kuruluşuna bağışta bulunmak gibi. Günü geldiğinde de kutunuzu açar ve o günün etkinliğini yapmaya başlayabilirsiniz.
4-Ramazan Tebrik Kartı
Eskiden büyüklerimiz dini ve milli bayramlarda ya da herhangi özel bir günde birbirlerine kartlar gönderirlermiş. Maalesef ki hızla gelişen teknoloji, bu geleneğimizi de alıp götürmüş bizden. Fakat siz bu hoş geleneği kendi eviniz çapında da olsa tekrardan canlandırabilirsiniz. Şöyle birbirinden tatlı tebrik kartları hazırlayarak ailece birbirinizin Ramazan’ını kutlayabilirsiniz. Hatta bu kartlar için bir posta kutusu yapar, içine de her gün çocuklar için -sabah daha onlar uyanmadan- mesajlar bırakırsanız gerçekten hem çocukların Ramazanı daha eğlenceli bir şekilde ifa etmelerini sağlar, hem de ailecek birbirinizin Ramazan’ını güzel bir şekilde kutlamış olursunuz.
5-Geri Sayım Sayacı
Malum günler uzun, haliyle çocuklar sık sık yanımıza gelip iftara ne kadar kaldığını soracaklardır. En iyisi mi biz onlar için üzerine yazı yazıp çizebileceğimiz bir çerçeve hazırlayalım. Sonra da bu çerçeveye o gün akşam ezanının kaçta okunacağını yazalım; sadece ezan vaktini yazmakla kalmayıp ezana ne kadar kaldığını da gün içinde tekrar tekrar yazabiliriz. Böylece iftarı sabırsızlıkla bekleyen miniklerimize daha fazla yardımcı olmuş oluruz.
6-Çocuklar İçin Küçük Hediyeler
Hediyeleşmek sünnettir, ikram etmek sünnettir. Bunun için de en güzel vakit Ramazan ayıdır. Hazırlayacağınız minik hediyelerle çocukların kalbine Ramazan sevgisini ta en başından aşılayabilirsiniz. Bu hediyeleri sosyal mesafeyi korumak şartıyla komşularınıza da dağıtabilirsiniz (kim bilir belki kapılarına vurup kaçarak hediyelerinizi bırakabilirsiniz). Böylece bir dayanışma, birlik ve hayırda yarışma ayı olan Ramazan’ı hakkıyla ifa edenlerden olma adına bir adım dahi olsa atmış olursunuz.
7-Ramazan Takvimi
Böyle bir takvim hazırlamak çocukları oruç tutmaya alıştırmada ve onlara orucu sevdirmede eminim çok faydalı olacaktır. Mesela oruç tuttukları günlerin kutularının içine hediyeler bırakıp ve onlara bu hediyelerini ancak iftardan sonra alabileceklerini söyleyerek miniklerimizi oruç tutmaya teşvik edebiliriz. Bu takvimi sadece hediyeler için ya da sadece çocuklar için kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin bu kutuların içine Ramazan ayı boyunca yapmayı planladığınız etkinlikleri de yazıp koyabilirsiniz; bir arkadaşınızı arayıp halini hatırını sormak ya da bir yardım kuruluşuna bağışta bulunmak gibi. Günü geldiğinde de kutunuzu açar ve o günün etkinliğini yapmaya başlayabilirsiniz.
8-Bayram Geri Sayım Sayacı
Kendinizi bir hatırlayın, nasıl da beklerdik bayramları; gerçi hâlâ heyecanla bekliyoruz ama çocukluktaki gibi değil tabi. İşte bu sene bizim için kaçırılmayacak bir fırsat; kendi imsakiyemizi kendimiz hazırlayalım. Hazırlayacağınız kartların üzerine bayrama kaç gün kaldığını, o günün ayet-i kerimesi ve hadis-i şerifini ya da Ramazan için önceden yaptığınız günlük planınızı yazabilirsiniz (iftar için yemek menüsü bile olabilir). Sonra da bu kartları evde herkesin görebileceği bir yere asabilirsiniz. Böylece binbir hayal içinde ve sabırsızlıkla bayramı bekleyen miniklere yardımcı olabilir, hızla akan zamana karşı da kendi farkındalığınızı arttırabilirsiniz.
9-Ev Yapımı Camii
Özlediğiniz cami ayağınıza geldi. Evet, yanlış duymadınız; madem biz cami gidemiyoruz o halde camiyi evimize getirelim. Nasıl mı? Çok basit. Öncelikle evimizde ibadet edebileceğimiz kadar geniş bir alan seçiyoruz. Sonra da bu alanı elimizden geldiği kadarıyla camiye benzetmeye çalışıyoruz (Evin içinde küçük bir cami yaptığımızı düşünelim). Mesela seccadeler serebilir, kartondan minareler yapabilir ya da perdelerle caminizin etrafını çevirebilirsiniz. İşte bu kadar; artık caminizde itikafa girebilir, teravih namazınızı eda edebilir ya da Kur’an-ı Kerim okuyabilirsiniz.
Evet, belki minarelere mahya asamıyoruz ama ziyanı yok; biz de kendi evimize şöyle tatlı bi afiş asabiliriz. Hem evimiz için hoş bir süs olur hem de Ramazan-ı şerif’in geldiğini ev ahâlisinde duymayan kalmaz.
11-Tebrik Kartları
Eskiden büyüklerimiz dini ve milli bayramlarda ya da herhangi özel bir günde birbirlerine kartlar gönderirlermiş. Maalesef ki hızla gelişen teknoloji, bu geleneğimizi de alıp götürmüş bizden. Fakat siz bu hoş geleneği kendi eviniz çapında da olsa tekrardan canlandırabilirsiniz. Şöyle birbirinden tatlı tebrik kartları hazırlayarak ailece birbirinizin Ramazan’ını kutlayabilirsiniz.
Hatta bu kartlar için bir posta kutusu yapar, içine de her gün çocuklar için -sabah daha onlar uyanmadan- mesajlar bırakırsanız gerçekten hem çocukların Rdaha eğlenceli bir şekilde ifa etmelerini sağlar, hem de ailecek birbirinizin Ramazan’ını güzel bir şekilde kutlamış olursunuz.
12-İyilik Kutusu
Ramazan ayı için Son bir etkinlik daha, diğerlerine çok benziyor. Her gün için ayrı ayrı iyilik kartlar hazırlıyorsunuz ve bu kartların üzerine de Ramazan ayı içinde yapmayı istediğiniz hayırlı, güzel işleri yazıyorsunuz. Hatta bu kartları küçük mandallarla bir ipe tutuşturarak evinizin bir köşesine de asabilirsiniz.Yada geri dönüşümle bir iyilik kutusu hazırlayıp içine koyabilirsiniz Böylece hem planlarınız gözünüzün önünde olmuş olur hem de Ramazan ruhunu kendinize ve ailenizin diğer fertlerine daha fazla hissettirmiş olursunuz.