5. Hafta – Salı
-Ailecek biraraya gelelim ve Ramazan Ayı ile ilgili sohbet edelim.
-Çocukluğumuzda ki Ramazanları anlatalım.Eski Ramazan Adetlerinden söz edelim.ve bütün ülkelerde yaşayan Müslümanların aynı günde aynı zamanda Ramazan’ı yaşadığını söyleyelim.
-Birlikte İslam coğrafyalarında çocukların Ramazan coşkusunu nasıl yaşadıklarını öğreneceğimizi söyleyelim.Ve aşağıdaki konuşma metinlerini okuyalım.
TÜRKİYE’DEN MEHMET ÜLKEMİZDEKİ RAMAZAN SEVİNCİNİ SÖYLE ANLATIYOR!
Ramazan her yıl büyük bir coşkuyla karşılanıyor.
Ramazan heyecanını en çok çocuklar yaşıyor. Bazı çocuklar ilk oruç ilk teravihle tanışıyor. Camiler çocuklarla şenleniyor. Minareler mahyalarla bezeniyor. Geleneksel Ramazan hazırlıkları yurdun her köşesinde ayrı bir zenginlikte yapılıyor. Oruç, teravih namazı, diğer ibadetler, daha bir içtenlikle yerine getirilmeye çalışılıyor. Iftara özel pide, sahura özel yemekler hazırlanıyor. Radyo, tv. ve birbirinden güzel programlarla, manevi hava derinden hissediliyor.
ÜRDÜN DEN ESMA:
Ramazan başlarken balkonlar ışıklı hilal ile kaplanıyor.
Ürdün De evlerin camlarına, balkonlarına ışıklı hilaller asılıyor. Başkent Amman’da, her evin camında işıklı hilal ya da yıldız oluyor. Apartmanların bazen her dairesini süsleyen hilaller, özellikle iftar ve sahur saatlerinde Amman gecelerini aydınlatıyor.
IRAK TAN AHMET:
Ramazan geceleri Bağdat’ta bir başka geçiyor.
Ramazan ayının başlamasıyla başkent Bağdat’ta her akşam mescitlerde, camilerde, park alanlarında ve bahçelerde halk toplanıyor. Bu bir Ramazan geleneğidir. Ama ne yazık ki son yıllarda güvenlik şartları buna engel oluyor.
Biz çocuklar aramızda anlaşarak olumsuz şartlara rağmen Ramazan buluşmalarımıza devam ediyoruz. Şenlikler gece yarısına kadar sürüyor.
Fincanda saklanan yüzüğü bulma oyunu oynanıyor.
Zellabiye adındaki tatlı dağıtımı ve eski Bağdat ezgileri ile Ramazan geceleri bir başka geçiyor.
BAHREYN DEN AİŞE
Bahreyn’e Ramazan ayında özel bir hayat hakim oluyor.
Ramazan aylarında gündüzleri neredeyse hayat duruyor, restoranlar kapanıyor ve insanlar neredeyse sokağa çıkmıyor. Hayat akşam Ramazan coşkusuyla başlıyor.
Çocuklar Ramazan coşkusunu ailesiyle birlikte geleneksel yiyeceklerin ve ikramların yapıldığı ortamlarda yaşıyor.
Başkentte iftar topunu Bahreyn polisi patlatıyor. El Rifaa kalesinde akşam birlikte topun patlamasıyla etrafı bir sessizlik kaplıyor.
MISIR’DA İDAM:
Mısır’da, Ramazan heyecan ve coşkuyla karşılanır.
Mısır’da Ramazan’ın gelişi fanuslardan anlaşılıyor. Sokmar, caddeler, apartmanlar fanuslarla süsleniyor. Çocuklar pencerelere, balkonlara, fenerler ve ışıklı süslü kağıtlar asıyor.
Ramazan’ın ilk günüyle birlikte Kahire’de heyecanlı bir iftar bekleyişi başlıyor. İnsanlar ilk akşamın teravihi için camilere akın ediyor. Hoparlörlerden Misir makamında sokaklara Kur’an tilavetleri yayılıyor. Güzel Kur’an sesleri hanımları ve çocukları camilere çekiyor.
İRAN DAN KEYVAN FATHI
ik sölenine dönüşüyor Ramazan ve bayram kardeşlik şölenine do Tron da Ramazan Islam kardeşliğinin, hoşgörü v sevginin hakim olduğu bir ay olarak düşünülür
Burada Ramazan festival gibi binlerce kadın erkeğin camilere ya da açık alanlara gidip dua etmesiyle başlıyor. Sahurun ilk gecesinde ekmek arası soğuk köfte yeniyor. Peynir, yumurta, reçel ve çayla yeniyor. Sokak ve caddeler lamba ve çiçeklerle donatılıyor. Sahurda kemik suyundan yapılan çorba bir Ramazan geleneği olarak yerini alıyor.
Çocuklara yeni kıyafetler alınıyor. Sokaklarda tatlı, şerbet ve yemek dağıtılıyor. Hastalar ziyaret ediliyor, büyüklerin evlerine gidilip, saygı gösteriliyor.
Müslümanlar zekat görevini bu ayda yerine getiriyor.
AMERIKA DAN AHMED HÜSEYİN.
Bizim bayram tatilimiz donut.
Amerika çok topluluklu bir ülke olduğu için Ramazan pek çok şekilde karşılanıyor. Birçok Müslüman aile Ramazan ayını kendi ülkelerindeki geleneklere adapte etmeye çalışıyor. Müslümanların Ramazan hazırlıkları genelde birbirine benziyor. Bayramda çocuklara yeni kıyafetler alınması hediyeler, güzel yiyecekler ve bir arada olmak geleneği dikkat çekiyor.
Ramazan’ın çocuklar için özel olmasına özen gösteriliyor. Çoğunluğu müslüman olmayan bir ortamda Müslüman aileler Ramazan coşkusunu yaşatmaya çaba sarfediyor. Donut tatlısı, bir çeşit çikolatalı kurabiye
Bizim ailede Ramazan ayının en sevilen tatlısı. Evde hazırlanıyor ve saniyorum yapımı kolay.
ENDONEZYA VAÇE DEN DINA:
Bayram festival havasında Tekbiran’la geliyor.
Ramazan hazırlıkları yıl içinde heyecan ile başlıyor. Açeliler gelirleri düşük olduğundan Ramazan ayında et alabilmek için para biriktiriyor. Burada Ramazan’da et yemeği yapma geleneğine Meugang deniyor.
Iftardan sonra kalabalıklar halinde kılınan namazın ardından mescitlerden Kur’an sesleri yükseliyor. Bu, sahura kadar devam ediyor. Türkiye’deki gibi Hacivat Karagöz benzeri “Wayang Golek” adında kukla oyunları sergileniyor.
Ramazan davulcusu yerine bayram davulcusu Ramazan’ın bittiğini, bayramı
haber veriyor.
ÖZBEKİSTAN DAN ÖRNEK:
Ramazan dirilişe vesile oluyor.
Türk cumhuriyetlerinden Özbekistan Da, Ramazan ayları, âdeta manevi bir dirilişe vesile oluyor. Her geçen gün daha fazla genç, iftar sofralarında ve teravih namazla rinda bir araya geliyor.
Ramazan girince çocuklar kapı kapı dolaşıp şeker topluyor. İftar sofraları ile yoksulla ra yardımlar dağı tılmasıyla Ramazan ihya edilmeye çalışılıyor. Türk dünyasında sof raların vazgeçil mezi çayla iftar açılıyor.
-Bu Anlatımlar bittiğinde Evimizde küçük bir köşeyi Ramazan için süsleyelim.Bu süsleme de kandiller kullanacağımızı ve bu kandilleri birlikte yapacağımızı söyleyelim.
-Ramazan sohbeti yaparken bir taraftan da renkli fon kartonlarından Kandiller yapalım .Herkes için bir kandil olmasına ve çocuklarla yapmaya özen gösterelim.
-Ramazan Köşesi süslemesi için kandil yapımını bunun gibi videolardan öğrenebilirsiniz.