Çocuğa Kur’an Öğretme Teknikleri(Kur’an Harfleri)

Yazar Yorum Yap 998 views

Kuranı Kerim öğretimi görsel algı ve dil gelişimine dayalı bir eğitimdir. Bu gelişim çocukların seviyelerine göre değişiklik gösterir. Bu durumda 3 yaşından sonra kendini konuşarak ifade edebilen her çocuk aslında  Kuranı Kerim öğrenebilir.

Bu eğitime İlk olarak Arapça harfleri öğrenerek başlanabilir.

Harflerin öğreniminde uygulanacak teknikler

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki bu eğitimde hedefimiz sevdirmek olmalıdır. Bu nedenle çocuğun ilgisini çekecek oyun ve etkinliklerle bu işe başlanmalıdır. çocuk harfleri öğrenirken Aynı zamanda da eğlenmelidir.

1-Harfleri isim ve resimlerle öğretmek

Kur’an Eğitimine başlarken çocuklara harflerin tamamını göstermek doğru olmayacaktır.   Bu nedenle harfler , çocuklara Tek Tek tanıtılmalıdır.

Kuranı Kerim eğitiminin görsel algıyı dayalı bir eğitim olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu nedenleBu nedenle harfleri öğretirken görsel materyallerden istifade etmemiz gerekir. Bir harfi tanıtacağımız zaman,bir görselden destek alarak tanıtmalıyız.

Zaten çocuklara harfleri öğretirken Aslında harfin  adını bir kez söyleriz devamında çocuğa Üstün hareke ile harfi tanıtırız .Örneğin; “Elif” harfini gösteririz, “e” sesi ile öğretiriz. Harfleri Üstün hareke ile öğretmenimizin amacı çocuğun harfleri tanıdıktan sonra harekeleri geçişte zorlanmamasıdır.

Her harfin yanına uygun bir görsel konularak harfler tanıtılmaya başlanmalıdır. Örneğin;

-“e” harfinin yanına bir elma resmi konularak

– “be”harfinin yanına bir bebek resmi konularak vs.

2- Harfleri tahtaya yazarak ve öğrencilere yazdırarak öğretmek

Öğretmen harfleri tahtaya yazar çocuklarında harfleri tahtaya yazması sağlanır. Bu durumu daha eğlenceli hale getirebiliriz. Örneğin; bir tepsi içine kum irmik gibi maddeler koyarak çocuğun parmağı ile bu kum üzerinde harfleri yazması istenebilir. Harfi yazarken Aynı zamanda da doğru bir şekilde telaffuz etmesi de önemlidir.

3-Harfleri bakliyatla yazma

Öğrenci ;harfleri nohut, kuru fasulye ve bunun gibi bakliyatlarla düz bir zemin üzerine yazar.

Bunun yerine matematik dersi için kullanılan plastik Fasülye de kullanılabilir.

4-Dikte yöntemi ile öğretmek

Harfi öğretmen okur ve öğrenciler de dikkatlice tekrar eder. Öğrenciler harfi tek tek okur daha sonra da gruplar halinde tekrar edilir.

5- Acele etmeden pekiştirerek öğretmek

Öğrencilere harfler tek tek baktırmadan verilmelidir. Bir harf çoğunluğa göre pekiştirilmeden diğer harfe geçilmemelidir.

Harfleri öğrenirken çocuklarla harflerle ilgili boyamalar yapılabilir ,şiir ve şarkılar öğrenilebilir ,oyunlar oynanabilir bunlarda harfleri eğlenceli bir şekilde öğrenmek için   gereklidir.

Harfler Bir cüz üzerinden takip edilecekse bu cüzler renkli resimli cüzler olmalıdır.

Etiketler

Yorum yaz