Çocukların Arkadaş Seçiminde Ailenin Rolü

Yazar Yorum Yap 358 views

 Çocuğun gelişiminde arkadaşın önemi ve Ebeveynlerin,arkadaş seçiminde ki rolü , oldukça önemlidir. Bu durum çocuğun arkadaş ilişkilerini belirleyici bir durum olabilir. Her Her ne kadar çocuklar arkadaş seçiminde bağımsız olmak isteseler de ebeveynlerin arkadaş seçiminde ki Rolü kaçınılmazdır.

 

Ebeveyn olarak çocuğunuzun nasıl insanlarla arkadaş olmasını istersiniz?

Çocuklar belli bir yaştan sonra bağımsız seçimler yapma ihtiyacı içinde olurlar. Arkadaşlar onların hayatında önemli bir yere sahiptir .Evet, arkadaşlardan etkilenirler. Fakat tüm olumsuzlukların arkadaşlarından kaynaklandığını düşünmekte yanlıştır.

Çocuklarınızın arkadaşları ile yaptıklarını sizinle paylaşmalarına fırsat verin. Genellikle çocuklar bir şeyler anlatırken aileler hoşlanmadıkları bir şeyler duyarlarsa tepki gösterirler.

Bu durum çocukların anlatacaklarına son vermelerine ve bir daha bu tür konularda konuşmamalarına neden olur. Oysa çekinmeden sizinle konuştuğu zaman hayatında nelerin yolunda gidip gitmediğini bileceğiniz gibi arkadaşlarının onun üzerindeki etkisinde de haberdar olabilirsiniz. Böylece çocuğunuzla konuşma ve onu yönlendirme fırsatı bulabilirsiniz.

Ne yapmalı?

Çocukların sosyal ilişkiler kurmaya yaşadıklarını en ince ayrıntısına kadar paylaşmaya ihtiyaçları vardır. Bu paylaşım onların kişilik gelişimlerini ve sosyalleşme lerini olumlu yönde etkiler. İzin verin;çocuklarınız arkadaşlarını evde ağırlasınlar.Böylece çocuğunuzun arkadaş çevresi hakkında kanaat edinme şansını yakalarsınız. Çocuklar küçük yaşlarda nitelikli beraberlikler den ziyade arkadaşlarını sayısına önem verebilirler. Etrafında çok fazla insan olan arkadaşlarını özenebilirler.Bu özellik onlara göre ilgi görme ve popülerlik olarak değerlendirilir. Dostlukların kurulması ve devam etmesi için zamana ihtiyaç olduğu ve insanın gerçek dostlarının sayısının az olabileceği anlatılmalıdır. Dostluk için emek vermek, arkadaşlarının zor günlerinde yanlarında olmak gerektiği belirtilmelidir. Aileler çocuklarına, dostluk için almak kadar vermenin de önemli olduğunu vurgulamalıdırlar.

Ne yapmamalı?

Çocuklar için ailelerin ve arkadaşların yeri farklıdır.Aileler çocuklarının arkadaşları ile geçirdikleri zamanın fazla olmasını bazen tercih olarak algılayabilirler. Oysa çocukların arkadaşlara ve onlarla konuşmaya olan ihtiyaçları artar. Bu bir tercih değil davranış biçimidir. Yaşanılan deneyimlerin paylaşılması ihtiyacı ve öğrenilme yollarından biridir.

Arkadaşlarını küçük görmek onu da küçük gördüğünüzü gösterir. Çünkü o arkadaşları kendi seçmiştir.Bu davranış çocuğunuzun benlik saygısını sarsabilir. Ayrıca size kızdığı için çok farklı arkadaşlar edinerek tepkisini gösterebilir. Eğer çocuğunuz davranışlarını beğenmediğiniz bir arkadaş edilmişse arkadaşının bu davranışını nasıl düzelte bileceğini dair düşünmesini isteyin. Arkadaşına yardım etmeye çalışan çocuğunuza siz de destek olun.

Çocuklar evde ve farklı ortamlarda arkadaşları ile bir şeyler paylaşmaktan hoşlanırlar. Ev ortamını çocuklara açan aileler için bu durum,çocuklarını ve arkadaşlarını tanımaları için iyi bir fırsattır. Yani bu durum, bir denetleme değil yanlışların yerinde doğruları koymak için bir fırsattır. Siz onların arkadaşlarının yerini asla geçemezsiniz. Çünkü sizin onların dünyalarında zaten bir yeriniz var siz anne ve babasınız.

 

Etiketler

Yorum yaz